Tekijänoikeuksista

Tälle sivustolle on keräilty erilaisia esimerkkejä erilaisista tilanteista ja myös erilaisia tapoja hankkia tekijänoikeusvapaata materiaalia erilaisiin teoksiin tai vaikkapa esityksiin. Internetistä löytyy paljon sivuja joista voi hankkia niin kutsutta rojaltivapaata materiaalia, joko pientä kertakorvausta vastaan, tai täysin ilmaiseksikin. Esittelen erilaisia sivustoja ja alustoja joista tätä materiaalia voi hankkia. On myös olemassa sivustoja, joissa pystyy palkkaamaan ihmisen tekemään juuri sinulle varten vasten suunnitellun teoksen (esimerkiksi logon, musiikin tms.) jonka voit maksaa kertakorvauksella ja saat sen rojaltivapaasti käytöösi.

Esittelen myös toista puolta, miten voit luovien alojen työntekijänä suojata tekijänoikeutesi, miten varmistat, että saat sen korvauksen mikä sinulle kuuluu. Miten voit myydä rojaltivapaata sisältöä ja tehdä tällä sivutuloja tai joissain tapauksessa jopa muuttaa sen päätulonlähteeksesi.

Tekijänoikeusjärjestöt hoitavat usein valvonnan tekijöiden puolesta, mutta ne eivät ehdi joka paikkaan ja usein tekijä itse löytää helpommin itseensä kohdistuvat tekijänoikeusrikkomukset. Tämä ei kuitenkaan ole syy olla käyttämättä tekijänoikeusjärjestöjen tarjoamia palveluita, sillä harvalla luovan alan tekijällä on aikaa oikeasti käydä kaikkea paperisotaa mitä omien tekijänoikeuksiensa aktiivinen valvominen vaatii.