Content-Leaders-Masterclass-2016Monet freelancerit tarvitsevat useita tulonlähteitä pystyäkseen elättämään itsensä luovilla aloilla. Yhtenä tällaisena tulonlähteenä voi käyttää rojaltivapaan sisällön tuottamista. Esimerkiksi monet säveltäjät ja graafisen alan työntekijät tekevät tällä tavalla lisätuloja tukemaan muita luovan alan töitänsä.

Missä omaa osaamistaan voi tarjota muille ihmisille?

Internetistä löytyy monia sivustoja, joiden kautta voi tarjota omaa osaamistaan ihmisille. Näitä sivustoja on oikeastaan kahdenlaisia: kauppapaikkoja, joissa myydään jo valmiiksi tehtyjä teoksia tai sellaisia, joissa asiakas tilaa freelancerilta sisältöä, joka tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan. Monet luovan alan toimijat käyttävät kumpiakin palveluita.

Esimerkiksi säveltäjälle niin sanottua “stock musicia” myyvät sivustot ovat oiva paikka tarjota kappaleita, joissa säveltäjä on tutkaillut miten johonkin tiettyyn tyyliin sävelletään. Tämän lisäksi kannattaa tietysti säveltää varta vasten johonkin tiettyyn tarkoitukseen toimivaa materiaalia. Monet säveltäjät ansaitsevat suuren osan tuloistaan tämän kaltaista musiikkia tekemällä. Samoin esimerkiksi paljon matkustava valokuvaaja voi kuvata paljon erilaisia kohteita maailmalla ja myydä näitä kuvia vastaavanlaisilla kuville tarkoitetuille sivustoilla, sen lisäksi että luo vartavasten näille sivuille tarkoitettua materiaalia.

Sivustot, joilla freelancer myy osaamistaan ja asiakkaat ostavat palvelun valmiin tuotteen sijaan, ovat myös hyvä tapa ansaita lisätuloja. Tosin freelancerin ja asiakkaan on hyvä muistaa, että näillä sivustoilla tehdyt sopimukset eivät automaattisesti tee tilatusta teoksesta rojaltivapaata, vaan tästä täytyy sopia erikseen sopijaosapuolten kesken. Tämän tyyppisiä sivustoja on myös monenlaisia; joissakin freelancer luo profiilisivun, jonne kiinnostuneet asiakkaat ohjataan, toisilla taas asiakkaat ilmoittavat tarpeensa palvelulle ja freelancerit lähettävät asiakkaille tarjouksensa, joiden pohjalta asiakas valitsee ne freelancerit, joita haluaa haastatella ja joilta hän lopulta haluaa tilata materiaalinsa.

Hinnoittelu

Freelancerin kannalta ikävimpiä ovat asiakkaat, jotka haluavat muutamalla kympillä materiaalia, joka näyttää tai kuulostaa siltä kuin sen tekemiseen olisi käytetty huomattavan runsaasti aikaa. Näissä tilanteissa freelancerin kannattaakin miettiä, kannattaako tarjota työpanostaan kertakorvauksella.

Jokainen on myös vapaa myymään omaa rojaltivapaata sisältöään parhaaksi katsomallaan tavalla. Suomen tekijänoikeuslaki ei sinänsä tunne oikeuksistaan luopumista, mutta tekijä voi luopua valvonnasta ja korvauksien pyytämisestä. Tällöin asiakas voi käyttää musiikkia tekijän kanssa ennalta sovitulla tavalla maksaen vain tekijän kanssa sovitun kertakorvauksen, jolla tekijä luopuu tekijänoikeuksiensa suoman lisäkorvauksien keräämisestä kyseisen teoksen kohdalla.