Monet ihmiset tarvitsevat musiikkia vaikkapa videoihinsa, tanssiesityksiinsä tai muihin käyttötarkoituksiinsa. monet näistä projekteista tehdään harrastelijapohjalta, jolloin tekijällä ei välttämättä ole resursseja hankkia varta vasten produktiotaan varten sävellettyä musiikkia. Tässä vaiheessa mukaan astuvat rojaltivapaan musiikin kirjastot.

Mitä tarkoitetaan rojaltivapaalla musiikilla?

Rojaltivapaa musiikki on varta vasten harrastelijakäyttöä varten sävellettyä musiikkia, jonka säveltäjä ei halua musiikin käytöstä muuta korvausta kuin kertakorvauksen – tämän kertakorvauksen maksettuasi musiikkia saa käyttää vapaasti siinä määrin mitä palveluntarjoajan kanssa tekemässäsi sopimuksessa sallitaan. Lisenssejä voi olla erilaisia; jotkut säveltäjät sallivat kaiken käytön, mutta jotkut rajoittavat kaupallista käyttöä, jolloin jos haluat saada oikeuden rajattomaan kaupalliseen käyttöön, on sinun maksettava tavallista suurempi kertakorvaus.

Mistä rojaltivapaata musiikkia löytää?

Internetistä löytyy useita sivustoja joista voi joko ostaa tai ladata ilmaiseksi erilaista rojaltivapaata musiikkia. Näissä tilanteissa tietysti musiikki on sellaista millaiseksi säveltäjä on sattunut sen tekemään ja esitys joutuu toimimaan musiikin ehdoilla. Joillakin sivustoilla on myös mahdollista ostaa “paketteja”, joissa on sama kappale erilaisina versioina tai kappaleita, jotka säveltäjä on säveltänyt niin, että ne toimivat hyvin yhteen, jolloin niistä voidaan tehdä paremmin esitykseen tai videoon soveltuva musiikkiraita. Tosin tällaisia pakkauksia löytyy hyvin harvoin ilmaiseksi. Musiikin hinta vaihtelee, joltain sivustoilta sitä saa 10-20 euron hintaan ja riippuen halutusta laadusta hinta voi nousta jopa satoihin euroihin.

Freelancerit tarjoavat sävellyspalveluita

Näiden sivustojen lisäksi netistä löytyy myös sivustoja, joissa erilaiset freelancerit tarjoavat sävellyspalveluita. Tällaiselta sivustolta voit tilata juuri haluamasi kaltaista musiikkia. Tällöin videosi tai esityksesi erottuu usein edukseen muista vastaavista, jotka käyttävät vain valmiina ostettuja niin sanottuja “stock music” -teoksia.

Jos haluat käyttää tämän kaltaisia palveluita, on kuitenkin oltava tarkkana, sillä se että ostat palvelun jonkin freelancereiden palveluita tarjoavan sivuston kautta ei tarkoita sitä, että musiikki olisi rojaltivapaata. Lähtökohtaisesti tällaisten sivujen kautta hankittu musiikki ei ole rojaltivapaata, vaan rojaltivapaudesta on sovittava etukäteen. Kannattaa mainita jo siinä vaiheessa, kun haet freelancereita, että haluat rojaltivapaata musiikkia, koska monen freelancerin kohdalla tämä vaikuttaa hintaan. Vaikka rojaltivapaasta musiikista voikin joutua maksamaan hieman enemmän, näiltä sivustoilta on silti mahdollista saada erittäin hyvätasoista musiikkia järkevään hintaan. Hinta tietysti nousee laatuvaatimusten noustessa.