copyrightSiinä vaiheessa kun alat tehdä oikeasti tuloja taiteellasi, muuttuvat tekijänoikeudet yleensä hyvin kiinnostaviksi asioiksi, vaikka uran alkuvaiheessa ne eivät usein niin hirveästi kiinnostakaan. Suurella osalla taitelijoista tekijänoikeustulot muodostavat suuren osan tulovirrasta ja siksi niistä kannattaakin olla kiinnostunut ja omista tekijänoikeuksistaan kannattaa pitää huolta.

Millaiset tahot valvovat tekijänoikeuksia?

Ensimmäiseksi kannattaa ryhtyä jonkin tekijänoikeuksia valvovan organisaation asiakkaaksi. Suomessa tunnetuin taho on luultavasti musiikkialan Teosto, joka valvoo musiikin tekijöiden eli säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja tuottajien tekijänoikeuksia. Teoston lisäksi muillekin taiteenaloille on olemassa omat järjestönsä, jotka ovat erikoistuneet juuri tuon kyseisen taiteenalan tekijänoikeuksien valvontaan.

Tekijänoikeusjärjestöt valvovat ja tilittävät tekijänoikeuskorvaukset tekijänoikeuksien omistajalle kerättyjen valvontaraporttien mukaisesti. Järjestöt ottavat itselleen siivun toimintakulujensa kattamiseksi, mutta eivät tavoittele voittoa. Tästä syystä Suomessakin viljellyt kommentit “Teosto-mafiasta” ovat hieman absurdeja ja kertovat yleensä kommentin esittäjän huonosta tekijänoikeuksien tuntemuksesta.

Ylilyöntejä ja epäselviä tapauksia

Joissain tapauksissa tekijänoikeuksia on valvottu hieman kyseenalaisin metodein, mutta nämä ovat olleet lähinnä ylilyöntejä. Myös lainsäädäntö asettaa omat rajoituksensa tekijänoikeuksiin ja niiden valvontaan. Suomen tekijänoikeuslaki ei ole niitä yksinkertaisimpia ja tästä syystä syntyy välillä hieman erikoisia tilanteita, jotka on vietävä oikeuteen asti, että saadaan ennakkotapaus, jonka pohjalta voidaan päätellä miten lakia tulkitaan.

Oma aktiivinen toiminta on tärkeää

Vaikka järjestöt valvovatkin tekijänoikeuksia puolestasi, myös oma aktiivinen valvonta kannattaa. Jos havaitset, että tekemääsi materiaalia on jossain mihin et ole antanut lupaa, voit vaatia heitä lopettamaan materiaalisi käytön ja poistamaan esimerkiksi nettisivuiltaan kaiken missä materiaaliasi on käytetty.

Kaikissa tilanteissa ei välttämättä kannata vaatia poistamaan materiaaliasi – joskus saavutettu promootioarvo on suurempi kuin syntynyt haitta, mutta nämä asiat kannattaa aina miettiä hyvin tarkoin. Samoin kannattaa myös arvioida sopiiko materiaaliasi käyttävän tahon arvomaailma yhteen edustamasi arvomaailman kanssa. Jos ei sovi, niin kannattaa harkita haluatko materiaalisi ja sitä kautta sinut yhdistettävän kyseiseen organisaatioon tai henkilöön, joka käyttää materiaaliasi.

Tekijänoikeutesi kuitenkin suovat sinulle viime kädessä oikeuden päättää missä materiaaliasi käytetään ja tästä oikeudesta kannattaa pitää kiinni. Sinä päätät miten ja missä materiaaliasi saa käyttää ja voit tarvittaessa ryhtyä toimiin, jos joku rikkoo tätä oikeuttasi.