copyright typed by typewriterTekijänoikeuden tarkoitus on suojata erilaisten kirjallisten tai taiteellisten teosten immateriaalisia oikeuksia. Sen tarkoitus ei ole suojata ideoita tai ajatuksia vaan teoksen toteutustapaa. Ne ulottuvat taiteellisista teoksista (esimerkiksi elokuvat, äänitteet, musiikkiteokset, maalaukset jne.) kirjallisiksi teoksiksi laskettaviin (esimerkiksi kirjat, kartat, tietokoneohjelmat jne.).

Tekijänoikeuksien tarkoituksena on suojata teosten tekijöiden taloudelliset intressit teoksensa suhteen, samalla niillä suojataan myös yleisölle oikeus käyttää teosta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tekijä voi rajoittaa teoksensa käyttöä rahanansaitsemistarkoituksessa, mutta hän ei voi rajoittaa julkaistun teoksen yksityiskäyttöä. Suomessa on mm. tällä hetkellä täysin laillista ladata teoksia internetistä, mutta niiden uudelleen jakaminen on kiellettyä. Teoksen osienkin käyttöön tarvitsee teoksen alkuperäsin tekijän tai oikeudenhaltijan luvan. Esimerkiksi räp-musiikissa käytetään usein toisesta teoksesta sämplättyjä pätkiä, joihin kaikkiin tarvii hakea lupa alkuperäisen teoksen oikeuksien haltijalta. Yleinen harhaluulo on, että lyhyeen sämpläykseen ei tarvisi hakea lupaa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Samoin myös sitkeässä on luulo, että plagioinnissa (eli teoksen tarkoituksellissa kopioinnissa) olisi jokin rajattu määrä jonka alle jäävä määrä ei ole plagiointia. Tämäkään ei pidä paikkaansa, näissä tilanteissa jos plagioinnista mennään oikeuteen, pyydetään kyseisen alan asiantuntijoita ja tutkijoita todistamaan onko kyseessä plagiaatti vai ei.

Usein myös musiikin tekijöillä on käsitys, että jos vaikkapa biitin tekijä kopioi täydellisesti toisen biitin käyttäen eri sampleja, ei kyseessä ole tekijänoikeusrikkomus. Pelkkää rumpukomppia ei voi suojata tekijänoikeuksilla (ainakaan jos kyseessä on ns. peruskomppi), mutta jos mukana on mitään melodiasia elementtejä (kuten basso tms.) on kyseinen teos suojattu tekijänoikeuksilla ja sen yksi yhteen kopiointi on plagiointia. Ideoiden ja vaikutteiden ottamista ei sen sijaan tekijänoikeuksilla voida kieltää, nämä kuuluvat ilmaisunvapauteen ja kukaan ei voi rajoittaa. Vaikutteita saa siis ottaa, mutta suora kopiointi on kiellettyä.

Tavalliselle tallaajalle joka ei tee musiikkia tai muutakaan taidetta, eniten merkitystä on kuitenkin sillä tiedolla, että jos hän ei halua tukea taitelijan toimintaa ja vain ladata teokset ilmaiseksi netistä, ei hän syyllisty mihinkään rikokseen jos hän ei jaa niitä itse enää eteenpäin. Tämän voi varmistaa laittamalla torrent-ohjelmastaan asetuksista edelleen jaon pois päältä.